Otvorený list AZN predsedovi KBS a biskupom Slovenska ohľadom nemorálnej novej pracovnej učebnice sexuálnej výchovy pre žiakov vo veku 10 – 15 rokov

18.02.2023

Dôstojný pán biskup Bernard Bober, predseda KBS, dôstojní páni biskupi Slovenska,

ako ste si iste všimli, tak podľa informácií z médií sa do našich škôl dostáva nová pracovná učebnica sexuálnej výchovy pod názvom Vzťahová a sexuálna výchova 2. Na obale je uvedené, že je určená pre žiakov vo veku 10 - 15 rokov. Vznikne ich celá séria.

O. i. obsahuje aj kapitoly, ako napríklad "Prvý sex" kde sa píše: "Ideálny je entuziastický súhlas, že obidve strany sa chcú bozkávať, dotýkať, masturbovať (!) alebo mať sex." Samostatnou kapitulou ja aj Masturbácia, v ktorej sa o.i. uvádza: "Masturbácia je úplne normálna a neškodná pre ľudí akéhokoľvek pohlavia... navyše je to pre mnohých ľudí skvelý spôsob, ako sa zbaviť stresu. Je v poriadku masturbovať, no niektorí ľudia nemasturbujú vôbec, aj to je v poriadku," dozvedáme sa z učebnice pre školákov s tým, že "aj masturbácia si vyžaduje prax".

Autorkami sú: Zuzana Bendíková, Radka Mikšík. Vydavateľstvo Expol Pedagogika, 2022

Vzťahová a sexuálna výchova 2

Táto učebnica je v rozpore s učením Katolíckej cirkvi a kresťanskej morálky. Je hanbou a zarážajúce, že sa tak deje v časoch, keď je ministrom školstva bývalý šéf Združenia katolíckych škôl Ján Horecký.

Dôstojný pán predseda KBS, dôstojní páni biskupi Slovenska, množstvo občanov prostredníctvom komentárov, emailov, či v osobných rozhovoroch vyjadruje rozhorčenie nad súčasným mlčaním biskupov - pastierov, ktorých si náš Pán Ježiš Kristus vyvolil za správcov Božích tajomstiev. Ešte máme v živej pamäti odvážne a ostré slová na obranu Cirkvi, pravdy evanjelia nášho Pána Ježiša Krista, dodržiavania ľudských práv a úplnej náboženskej slobody ako aj kresťanskej morálky, ktoré odvážne vyjadrovali J. E. Ján Chryzostom kardinál Korec, či expredseda KBS J. E. Mons. Rudolf Baláž, alebo Mons. Viktor Trstenský.

Preto Vás touto cestou žiadame, aby ste aj vy v týchto pohnutých časoch, v ktorých sa tak ostro, podlo a rafinovane útočí na Boha, evanjelium nášho Pána Ježiša Krista, Cirkev a náboženskú slobodu využili všetky možnosti a prostriedky ako sú pastierske listy, kázne, katolícke média, rozhlas a televíziu vystúpili na obranu evanjelia nášho Pána Ježiša Krista, a otvorene sa postavili na obranu našich detí a Katolíckej morálky, aby Kristus aj naďalej kraľoval v našich srdciach a v slovenskom národe.

Sedembolestná Panna Mária, Patrónka Slovenska, oroduj za náš slovenský národ.

Boh Vás žehnaj.

Bratislava 17. 2. 2023